BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.




Ordin ale Organelor de specialitate ale Administratiei Publice Centrale  nr. 221 din 4 nov. 2005
pentru aprobarea Normelor metodologice privind contributia de asigurari sociale de sanatate
Aparut(a) in: Monitorul Oficial al Romaniei  nr. 1.064 din 28 nov. 2005
Emitent(i):
       Casa Nationala de Asigurari de Sanatate




    Avand in vedere Hotararea Consiliului de administratie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 16 din 31 octombrie 2005 privind avizarea Normelor metodologice privind contributia de asigurari sociale de sanatate,
    in temeiul dispozitiilor art. 52 alin. (2), art. 55 alin. (5) si art. 77 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare,


    presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate emite urmatorul ordin:


   Art. 1. - Se aproba Normele metodologice privind contributia de asigurari sociale de sanatate, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
   Art. 2. - Directiile de specialitate ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si casele de asigurari de sanatate vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
   Art. 3. - Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


            Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate,
                            Cristian Vladescu



                                                                                                             ANEXA
 
                           NORME METODOLOGICE
           privind contributia de asigurari sociale de sanatate


                               CAPITOLUL I
                           Dispozitii generale


   Art. 1. - (1) Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate se constituie din contributii ale persoanelor fizice si juridice, subventii de la bugetul de stat, precum si din donatii, sponsorizari, dobanzi, venituri obtinute din exploatarea patrimoniului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si al caselor de asigurari de sanatate (CAS), precum si din alte venituri, in conditiile legii.
   (2) Colectarea contributiilor de la salariati, precum si de la persoanele fizice si juridice care angajeaza personal salariat se face in contul unic deschis pe seama Casei Nationale de Asigurari de Sanatate prin organele fiscale teritoriale, cu respectarea dispozitiilor Ordonantei Guvernului nr. 86/2003 privind reglementarea unor masuri in materie financiar-fiscala, aprobata cu modificari prin Legea nr. 609/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
   (3) Colectarea contributiilor de la persoanele fizice, altele decat cele care realizeaza venituri din salarii, se face in baza declaratiei-model, prevazuta in anexa nr. 1, in contul unic deschis pe seama Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, prin casele de asigurari de sanatate judetene, a municipiului Bucuresti, Casa Asigurarilor de Sanatate a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului si prin Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti, denumite in continuare case de asigurari de sanatate, cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare.
   Art. 2. - (1) Calitatea de asigurat o au toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au domiciliul in Romania sau au solicitat si obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara in Romania in conditiile legii si fac dovada platii contributiei de asigurari sociale de sanatate la fond, denumita in continuare contributie, in conditiile legii si ale prezentelor norme metodologice.
   (2) Calitatea de asigurat inceteaza odata cu pierderea dreptului de domiciliu sau de sedere in Romania, cu decesul sau cu declararea judecatoreasca a mortii asiguratului.
   (3) Drepturile de asigurare inceteaza dupa 3 luni de la ultima plata a contributiei.
   (4) Cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene si ai altor state cu care Romania a incheiat acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale internationale cu prevederi in domeniul sanatatii beneficiaza de acoperirea serviciilor medicale acordate pe teritoriul Romaniei, in conditiile prevazute de acordurile, intelegerile, conventiile sau protocoalele incheiate intre Romania si tara respectiva.
   (5) Asigurarea sociala de sanatate este facultativa pentru urmatoarele categorii de persoane care nu se incadreaza in prevederile alin. (4):
   a) membrii misiunilor diplomatice acreditate in Romania;
   b) cetatenii straini si apatrizii care se afla temporar in tara;
   c) cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, care se afla temporar in tara.
   (6) Prin sintagma care se afla temporar in tara se intelege vizita, turismul, misiunea, transportul, activitatile sportive, activitatile culturale, stiintifice, umanitare, tratamentul medical de scurta durata sau alte situatii asemanatoare, efectuate de catre cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, precum si de cetatenii straini si apatrizi.


                               CAPITOLUL II
                         Contributia angajatorului


   Art. 3. - In sensul prezentelor norme metodologice, se considera angajator persoana fizica sau juridica la care isi desfasoara activitatea asiguratii, pe baza de contract individual de munca sau in baza unui statut special prevazut de lege.
   Art. 4. - (1) Angajatorii au obligatia sa calculeze, sa retina si sa vireze lunar in contul deschis la unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului in a caror raza sunt luati in evidenta ca platitori de impozite si taxe, contributia de 7% datorata pentru asigurarea sanatatii personalului din unitatea respectiva, raportat la fondul de salarii realizat.
   (2) Prin fond de salarii realizat, in sensul prezentelor norme metodologice, se intelege totalitatea sumelor constituite si utilizate de persoanele fizice si juridice pentru plata drepturilor salariale sau/si drepturilor asimilate salariilor, asa cum sunt definite in legislatia fiscala.
   (3) Orice schimbare care are loc in nivelul veniturilor va fi evidentiata in declaratia lunara privind obligatiile la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, depusa de angajator la unitatea teritoriala a Trezoreriei Statului la care este luat in evidenta ca platitor de impozite si taxe.


                               CAPITOLUL III
                         Contributia asiguratilor


                                SECTIUNEA 1
                           Asiguratii salariati


   Art. 5. - (1) Contributia lunara a persoanelor asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, aplicata asupra veniturilor din salarii sau a celor asimilate acestora, care sunt supuse impozitului pe venit. Angajatorul are obligatia calcularii, retinerii si virarii lunare integrale a contributiei datorate de catre persoana asigurata in contul deschis pe seama Casei Nationale de Asigurari de Sanatate la unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului in a caror raza angajatorii sunt luati in evidenta ca platitori de impozite si taxe.
   (2) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.
   (3) Veniturile din salarii sau asimilate salariilor cuprind:
   a) indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii de demnitate publica, stabilite potrivit legii;
   b) indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii alese in cadrul persoanelor juridice fara scop lucrativ;
   c) drepturile de solda lunara, indemnizatiile, primele, premiile, sporurile si alte drepturi ale personalului militar, acordate potrivit legii;
   d) indemnizatia lunara bruta, precum si suma din profitul net, cuvenite administratorilor la companii/societati nationale, societati comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar, precum si la regiile autonome;
   e) sumele primite de membrii fondatori ai societatilor comerciale constituite prin subscriptie publica;
   f) sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor, in consiliul de administratie, in comitetul de directie si in comisia de cenzori;
   g) sumele primite de reprezentantii in organisme tripartite, potrivit legii;
   h) indemnizatia lunara a asociatului unic, la nivelul valorii inscrise in declaratia de asigurari sociale, dar nu mai putin de un salariu minim brut pe tara;
   i) sumele acordate de organizatii nonprofit si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit, peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru salariatii din institutiile publice;
   j) indemnizatia administratorilor, precum si suma din profitul net, cuvenite administratorilor societatilor comerciale potrivit actului constitutiv sau stabilite de adunarea generala a actionarilor;
   k) orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor, asa cum sunt definite de legislatia fiscala.


                                        SECTIUNEA a 2-a
                   Asiguratii care exercita profesii libere sau sunt autorizati
                       potrivit legii sa desfasoare activitati independente


   Art. 6. - (1) Veniturile din activitati independente asupra carora se calculeaza contributia sunt: veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
   (2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale asiguratilor, din prestari de servicii, altele decat cele prevazute la alin. (3), precum si din practicarea unei meserii.
   (3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, farmaceutice, de avocat, notar, executor judecatoresc, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate asemanatoare, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.
   (4) Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.
   Art. 7. - (1) Persoanele care exercita profesii libere sau sunt autorizate potrivit legii sa desfasoare activitati independente au obligatia de a vira trimestrial contributia sub forma unei cote de 6,5% aplicate asupra:
   a) venitului net din activitati independente determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile aferente realizarii venitului, deductibile, cu exceptia prevederilor art. 49 si 50 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru persoanele ale caror venituri sunt determinate pe baza venitului net anual determinat pe baza contabilitatii in partida simpla;
   b) normelor de venit, stabilite de Ministerul Finantelor Publice prin nomenclatorul activitatilor pentru care venitul se stabileste pe baza de norme de venit, in cazul persoanelor ale caror venituri sunt determinate pe baza de norme de venit.
   (2) In cazul persoanelor care obtin venituri din activitati independente ale caror venituri sunt determinate pe baza de norma de venit si care beneficiaza de o reducere a normelor de venit, cota de 6,5% se va aplica la norma redusa, determinata potrivit reglementarilor in vigoare pentru impunerea veniturilor respective.
   (3) Pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, contributia in cota de 6,5% se calculeaza la aceste venituri si se plateste de catre persoana care le realizeaza.
   Art. 8. - (1) Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente vireaza trimestrial contributia calculata la venitul estimat, pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.
   (2) Diferentele ramase de achitat, calculate in raport de decizia de impunere anuala, se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi.
   (3) In situatia in care contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, la finele anului, inregistreaza pierderi sau realizeaza venituri la nivelul fiecarei luni sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara, contributia se calculeaza prin aplicarea cotei de 6,5% la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara pentru fiecare luna.
   (4) Contribuabilii care se incadreaza la alin. (3) vor achita diferentele de contributie rezultate din plata trimestriala a unei contributii mai mici decat cea rezultata din aplicarea lunara a cotei de 6,5% la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara, in termen de cel mult 60 de zile de la finele anului pentru care s-au efectuat platile trimestriale anticipate.
   (5) La expirarea termenului prevazut la alin. (2) si (4), pentru sumele datorate si ramase neachitate se vor percepe dobanzi si penalitati de intarziere conform procedurii instituite prin Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


                                    SECTIUNEA a 3-a
            Asiguratii care realizeaza venituri din agricultura si silvicultura,
            stabilite potrivit normelor de venit pentru persoanele fizice care
            nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la sectiunea a 2-a


   Art. 9. - (1) Persoanele care realizeaza venituri nete anuale pe baza de norme de venit din agricultura si silvicultura, potrivit Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia persoanelor fizice care au calitatea de angajator sau care realizeaza venituri din activitati independente, au obligatia de a plati trimestrial contributia in cota de 6,5% asupra acestor venituri, stabilite pe baza normelor de venit, aprobate de directiile generale ale finantelor publice teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.
   (2) Contributia trimestriala datorata de persoanele care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social si care realizeaza venituri din agricultura si silvicultura sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara se stabileste prin aplicarea cotei de 6,5% asupra sumei reprezentand o treime din salariul de baza minim brut pe tara, pentru fiecare luna.


                                        SECTIUNEA a 4-a
               Asiguratii beneficiari ai indemnizatiei de somaj si alocatiei de sprijin


   Art. 10. - (1) Beneficiarii indemnizatiei de somaj si ai alocatiei de sprijin sunt asigurati in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, iar contributia baneasca lunara in cota de 6,5% se aplica asupra indemnizatiei de somaj sau, dupa caz, asupra alocatiei de sprijin si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, respectiv din bugetul asigurarilor sociale de stat.
   (2) Contributia se calculeaza si se vireaza, odata cu plata drepturilor banesti, de catre cei care efectueaza plata acestor drepturi, unitatilor teritoriale ale Trezoreriei Statului in contul deschis pe seama Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se efectueaza plata.


                                      SECTIUNEA a 5-a
              Asiguratii care realizeaza venituri brute din cedarea folosintei
                    bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi


   Art. 11. - (1) Persoana asigurata are obligatia platii contributiei sub forma unei cote de 6,5% aplicate asupra veniturilor realizate din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 51 alin. (2) lit. a)-d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare.
   (2) In cazul in care veniturile anuale de natura celor prevazute la art. 12 si 13 sunt sub nivelul a 12 salarii de baza minime brute pe tara anual, contributia datorata de persoanele beneficiare de venit se stabileste prin aplicarea cotei de 6,5% asupra valorii corespunzatoare a 12 salarii minime brute pe tara.
   Art. 12. - (1) Veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente.
   (2) Venitul brut reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura, realizate de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, majorate cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta.
   (3) Contributia pentru aceste categorii de venituri se achita anual, pana la data de 25 ianuarie a anului urmator celui pentru care se face plata.
   Art. 13. - (1) Prin veniturile din dividende si dobanzi prevazute la art. 51 alin. (2) lit. e) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege veniturile din investitii, inclusiv castigurile din transferul titlurilor de valoare, asa cum sunt definite acestea in Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
   (2) Pentru veniturile impozabile din dividende obligatia calcularii si retinerii contributiei de 6,5% revine persoanelor juridice odata cu plata acestora catre actionari sau asociati. Contributia pentru veniturile din dividende calculata si retinuta la data platii dividendelor se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a facut plata dividendelor. In cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, contributia se plateste pana la data de 31 decembrie a anului respectiv.
   (3) Pentru veniturile impozabile realizate din dobanzi si din transferul titlurilor de valoare, contributia in cota de 6,5% se vireaza de catre asiguratii care realizeaza astfel de venituri, anual, pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator celui in care se face calculul dobanzii.


                               SECTIUNEA a 6-a
                  Asiguratii care realizeaza alte venituri
                     care se supun impozitului pe venit


   Art. 14. - (1) Prin sintagma alte venituri care se supun impozitului pe venit prevazuta la art. 51 alin. (2) lit. e) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege urmatoarele venituri impozabile:
   a) veniturile obtinute din jocuri de noroc;
   b) veniturile sub forma de castiguri din transferul dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare si partilor sociale;
   c) venituri din vanzarea bunurilor in regim de consignatie;
   d) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;
   e) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil;
   f) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
   g) venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului II din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, care nu genereaza o persoana juridica.
   (2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) contributia in cota de 6,5% se aplica asupra diferentei dintre venitul brut si cheltuielile deductibile potrivit Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
   (3) Pentru veniturile impozabile prevazute la alin. (1), contributia in cota de 6,5% se achita numai in situatia in care persoana asigurata nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 51 alin. (2) lit. a)-d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
   (4) Contributia se vireaza anual, pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator celui in care se face plata acestor venituri.
   (5) In cazul in care persoanele care au obligatia sa se asigure realizeaza venituri anuale de natura celor prevazute la alin. (1) sub nivelul a 12 salarii de baza minime brute pe tara, contributia datorata de aceste persoane se stabileste prin aplicarea cotei de 6,5% asupra valorii corespunzatoare a 12 salarii minime brute pe tara.


                                      SECTIUNEA a 7-a
             Persoane care beneficiaza de asigurare cu plata contributiei din alte surse


   Art. 15. - (1) Contributiile pentru persoanele prevazute la art. 6 alin. (2) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se calculeaza dupa urmatoarea formula:
   
     Salariul de baza                       Numarul de zile lucratoare in
        minim brut                          care s-a aflat in incapacitate
    pe tara x 2 x 6,5%                       temporara de munca, din luna
___________________________        x         pentru care se face calculul
      Numarul de zile                         si in care indemnizatia se
lucratoare din luna in care                      suporta din bugetul
     se face calculul                        asigurarilor sociale de stat
   (2) Pentru indemnizatiile aferente zilelor care nu se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat, calculul si plata contributiei se fac de catre angajator prin aplicarea cotelor de 7%, respectiv 6,5%, la aceste sume.
   (3) Angajatorii vor retine din contributia datorata bugetului asigurarilor sociale de stat sumele reprezentand contributia de 6,5% a asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca, in concediu de sarcina si lauzie, conform prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.
   (4) Contributia persoanelor aflate in concediu pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani si in cazul copilului cu handicap pana la implinirea varstei de 3 ani se calculeaza prin aplicarea cotei de 6,5% asupra sumei reprezentand valoarea a doua salarii minime brute pe tara si se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat, cu exceptia persoanelor care intra sub incidenta Legii nr. 138/1999 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului militar din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste institutii, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru care contributia in cota de 6,5%, calculata asupra valorii a doua salarii minime brute pe tara, se suporta din aceeasi sursa din care se suporta indemnizatiile pentru cresterea copilului.
   (5) Contributia lunara pentru persoanele aflate in concediu de risc maternal si care nu realizeaza alte venituri impozabile se stabileste prin aplicarea cotei de 6,5% asupra sumei reprezentand valoarea unui salariu minim brut pe tara.
   (6) Contributia persoanelor fizice asigurate in cadrul asigurarilor sociale de stat pe baza de declaratie, aflate in concediu pentru cresterea copilului, se vireaza de casa de pensii la care persoana in cauza a depus declaratia.


                            SECTIUNEA a 8-a
       Persoane asigurate prin efectul legii fara plata contributiei


   Art. 16. - (1) In situatia in care persoanele prevazute la art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, realizeaza si alte venituri decat cele pentru care sunt asigurate fara plata contributiei, acestea datoreaza contributia prevazuta de lege pentru aceste venituri.
   (2) Persoanele care sunt institutionalizate prin legi speciale si care realizeaza si alte venituri decat cele provenite din drepturile banesti acordate de aceste legi, precum si cele provenite din pensii au obligatia platii contributiei de 6,5%, calculata asupra acestor venituri.
   Art. 17. - (1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei, potrivit art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, vor face dovada incadrarii in una dintre categoriile enumerate in articolul mentionat prin documente justificative - adeverinta sau carnet de asigurat, potrivit fiecarei categorii, astfel:
   a) pentru copii in varsta de pana la 18 ani, care nu realizeaza venituri din munca, cu act de identitate;
   b) pentru tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani, cu carnetul de elev sau de student, vizat la zi, si cu declaratie pe propria raspundere in sensul ca nu realizeaza alte venituri din munca;
   c) pentru persoanele cu handicap, pe baza certificatului de incadrare intr-un grad de handicap si a declaratiei pe propria raspundere in sensul ca nu realizeaza alte venituri impozabile decat cele provenite din drepturile banesti acordate de legile speciale prin care li se stabileste aceasta calitate, precum si cele provenite din pensii sau alte surse si se afla in ingrijirea familiei;
   d) sotul, sotia si parintii aflati in ingrijirea unei persoane asigurate, pe baza documentelor care atesta calitatea de asigurat a acesteia si a declaratiilor pe propria raspundere, din care sa rezulte ca se afla in ingrijirea unei persoane asigurate si ca nu realizeaza venituri impozabile;
   e) beneficiarii Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, ai Legii nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ai Legii nr. 309/2002 privind recunoasterea si acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950-1961, precum si persoanele prevazute la art. 2 din Legea nr. 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri si acordarea unor drepturi urmasilor acestora, ranitilor, precum si luptatorilor pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pe baza documentatiei doveditoare si a declaratiei, daca nu realizeaza alte venituri decat cele provenite din drepturile banesti acordate de aceste legi, precum si cele provenite din pensii;
   f) pentru pensionarii de asigurari sociale, pensionarii militari, pensionarii I.O.V.R. si alte categorii de pensionari, pe baza cuponului mandatului postal de achitare a drepturilor sau a talonului de plata prin cont curent personal deschis la o unitate bancara si a declaratiei pe propria raspundere, din care sa rezulte ca nu realizeaza alte venituri impozabile decat cele provenite din pensie. In cazul pierderii acestor documente sau pana la dobandirea lor, calitatea de pensionar poate fi dovedita cu o adeverinta eliberata de institutia care administreaza fondul respectiv;
   g) pentru persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social, potrivit Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare, pe baza adeverintei eliberate de catre primarul localitatii, din care sa rezulte calitatea de beneficiar de ajutor social;
   h) pentru bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pana la vindecarea respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte surse, pe baza documentului justificativ de includere in cadrul acestor programe si a unei declaratii pe propria raspundere ca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte surse;
   i) pentru persoanele care se afla in executarea masurilor prevazute in art. 105, 113 si 114 din Codul penal si pentru persoanele care se afla in perioada de amanare sau de intrerupere a executarii pedepsei privative de libertate, daca nu au venituri, pe baza adeverintei emise de institutia respectiva sau de institutia in grija careia se afla persoana;
   j) pentru femeile insarcinate sau lauze, daca nu au nici un venit ori au venituri sub salariul de baza minim brut pe tara, pe baza adeverintei medicale, a certificatului de nastere a copilului - pentru lauze, precum si a declaratiei pe propria raspundere ca nu realizeaza alte venituri sau pe baza documentelor justificative ca realizeaza venituri sub salariul de baza minim brut pe tara.
   (2) Asiguratul are obligatia de a anunta in termen de 15 zile medicul de familie si casa de asigurari de sanatate despre orice schimbare care poate conduce la modificarea conditiilor de dobandire a calitatii de asigurat fara plata contributiei.
   (3) Unitatile abilitate sa elibereze documentele mentionate la alin. (1) care fac dovada achitarii contributiei si detinerii calitatii de asigurat sunt urmatoarele:
   a) persoanele fizice si juridice la care isi desfasoara activitatea asiguratii - salariati;
   b) casele de asigurari de sanatate, pe baza evidentelor organizate privind plata contributiei pentru categoriile prevazute la art. 51 alin. (2) lit. b)-e) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
   c) medicul curant sau medicul coordonator al programului national de sanatate pentru bolnavii cu afectiuni incluse in cadrul programelor stabilite de Ministerul Sanatatii.


                                  SECTIUNEA a 9-a
                        Alte categorii de persoane asigurate


   Art. 18. - (1) Pentru asiguratii prevazuti la art. 7 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, contributia lunara se calculeaza prin aplicarea cotei de 13,5% la valoarea a doua salarii de baza minime brute pe tara pentru un pachet de servicii stabilit prin contractul-cadru, incepand cu luna in care s-a facut solicitarea privind asigurarea sociala de sanatate.
   (2) Cetatenii straini si apatrizii care solicita prelungirea dreptului de sedere temporara in Romania in conditiile legislatiei care reglementeaza regimul strainilor in Romania au obligatia platii unei contributii sub forma unei cote de 6,5%, calculata asupra veniturilor impozabile realizate pe teritoriul Romaniei, conform art. 51 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
   (3) Persoanele mentionate la alin. (2) care nu realizeaza venituri impozabile pe teritoriul Romaniei si care nu fac dovada calitatii de asigurat vor achita o contributie lunara calculata prin aplicarea cotei de 6,5% la valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara.
   (4) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat, sa achite contributia legala pe ultimii 3 ani, incepand cu data solicitarii de servicii medicale, calculata la salariul de baza minim brut pe tara, sau de la data de la care plata contributiei era obligatorie, daca perioada scursa este mai mica de 3 ani, fara sa se calculeze dobanzi si penalitati de intarziere. Incepand cu luna urmatoare, asiguratii a obligatia platii lunare, pana la data de 25 a lunii, a contributiei calculate la salariul de baza minim brut pe tara.
   (5) Prevederile alin. (4) se aplica numai pentru persoanele care au solicitat servicii medicale fara sa poata face dovada calitatii de asigurat si care nu au realizat venituri impozabile pe ultimii 3 ani, incepand cu data solicitarii de servicii medicale sau de la data de la care plata contributiei era obligatorie, daca perioada scursa este mai mica de 3 ani. In situatia in care aceste persoane au realizat venituri impozabile, contributia, precum si dobanzile si penalitatile de intarziere aferente se vor calcula asupra acestor venituri pe perioada in care au fost realizate cu respectarea termenului de prescriptie privind obligatiile fiscale.
   (6) Pentru persoanele care se prezinta la casa de asigurari de sanatate unde sunt asigurate in vederea platii contributiei, aceasta, precum si dobanzile si penalitatile de intarziere aferente se calculeaza, incepand cu data de la care plata contributiei era obligatorie, la veniturile impozabile realizate. In cazul in care nu au fost realizate astfel de venituri, contributia se calculeaza la salariul de baza minim brut pe tara din perioada pentru care se calculeaza contributia.
   (7) Persoanele care au obligatia sa se asigure, altele decat cele prevazute la alin. (4), care nu realizeaza venituri impozabile si care nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea sociala de sanatate fara plata contributiei, platesc contributia lunara calculata prin aplicarea cotei de 6,5% la un salariu minim brut pe tara.
   (8) Strainii carora li s-a acordat una dintre formele de protectie prevazute la art. 1 lit. a) si b) din Ordonanta Guvernului nr. 102/2000 privind statutul si regimul refugiatilor in Romania, republicata, sunt obligati, pentru a obtine calitatea de asigurat, sa plateasca contributia sub forma unei cote de 6,5% calculata asupra veniturilor impozabile realizate, incepand cu data obtinerii respectivei forme de protectie. In situatia in care nu realizeaza venituri impozabile platesc contributia lunara calculata prin aplicarea cotei de 6,5% la un salariu minim brut pe tara.
   (9) Persoanele plecate la munca in strainatate care isi pastreaza domiciliul sau resedinta in Romania, pentru a-si mentine drepturile de asigurare, au obligatia sa plateasca contributia prin aplicarea cotei de 6,5% la veniturile impozabile realizate in Romania, iar in situatia in care nu realizeaza astfel de venituri, o contributie lunara calculata prin aplicarea cotei de 6,5% la valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara.


                                        CAPITOLUL IV
                   Constituirea Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate


   Art. 19. - (1) Persoanele juridice si persoanele fizice, in calitate de angajator, care, potrivit legii, au obligatia de plata catre Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, declara aceste obligatii la organele fiscale teritoriale la care sunt luate in evidenta ca platitori de impozite si taxe. Listele nominale cu salariatii se depun la casele de asigurari de sanatate la care acestia au optat sau unde figureaza inscrise punctele de lucru stabile, filialele sau sucursalele persoanelor juridice, potrivit modelelor prevazute in anexele nr. 3 si 4.
   (2) Persoanele fizice asigurate pe baza de declaratie de asigurare de sanatate declara obligatiile catre Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit declaratiilor-model prevazute in anexele nr. 1 si 2. Declaratiile privind obligatiile la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate se depun la casele de asigurari de sanatate pentru care acestia au optat.
   (3) Obligatia virarii contributiei la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate revine angajatorilor pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se face plata drepturilor salariale.
   (4) Termenele de plata a contributiilor la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate sunt:
   a) data platii drepturilor salariale pe luna in curs, in cazul angajatorilor care efectueaza plata drepturilor salariale lunar, care nu poate fi stabilita mai tarziu de data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza plata;
   b) data platii chenzinei a 2-a, in cazul angajatorilor ce efectueaza plata drepturilor salariale chenzinal, care nu poate fi stabilita mai tarziu de data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza plata.
   Art. 20. - (1) Listele privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate se vor depune la casele de asigurari de sanatate pe suport electronic si pe suport hartie (listate la imprimanta, semnate si stampilate).
   (2) Listele in format electronic vor fi transmise pe suport tip discheta FD 3,5'' Microsoft DOS sau CD-ROM, in dublu exemplar. Suportul electronic va contine 3 fisiere tip DBF (inregistrari de lungime fixa) pentru fiecare tip de declaratie, care vor avea in mod obligatoriu urmatoarele denumiri si continut:
   - anexa nr. 3a) contine datele aferente coasiguratilor;
   - anexa nr. 3b) contine datele aferente coasiguratilor;
   - anexa nr. 3c) contine datele aferente angajatorului.
    Ordinea campurilor din structura fisierelor este obligatorie, indiferent daca acestea se completeaza sau nu, si sunt de lungime fixa.
    In descrierea de mai jos, "Tip camp" are urmatoarea semnificatie:
    N - numeric, aliniat la dreapta;
    C - caracter (alfanumeric), aliniat la stanga, fara :,:,,,.. (semne diacritice).
    Totodata, se va respecta obligatoriu denumirea campurilor date in structurile de fisier.
    Descrierea organizarii inregistrarilor din fisiere este prezentata in anexa nr. 3.


                                  CAPITOLUL V
                                Dispozitii finale


   Art. 21. - (1) In cazul platilor in numerar efectuate de persoanele fizice, obligatia la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate se considera platita la data inscrisa in documentul de plata eliberat de organele sau persoanele abilitate ale caselor de asigurari.
   (2) Pentru neachitarea la termenul de scadenta de catre angajatorii si asiguratii care au obligatia platii contributiei, acestia datoreaza dupa acest termen dobanzi si penalitati de intarziere, potrivit prevederilor legale in materie de colectare a creantelor fiscale.
   (3) Termenul de prescriptie a platii contributiei se stabileste in acelasi mod cu cel prevazut pentru obligatiile fiscale.
   (4) Retinerea si nevarsarea de catre platitori a obligatiilor datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate reprezentand contributii cu retinere la sursa, in cel mult 30 de zile de la scadenta, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda de la 10.000 lei (RON) la 50.000 lei (RON), potrivit prevederilor legale in materie privind colectarea creantelor fiscale.
   (5) Completarea declaratiei prevazute la art. 8 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu date nereale, avand ca efect denaturarea evidentelor privind asiguratii, stadiul de cotizare sau contributiile fata de Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate constituie infractiune de fals in declaratii si se pedepseste conform prevederilor art. 289 din Codul penal.
   (6) In cazul neachitarii contributiilor datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre persoanele fizice asigurate pe baza de declaratie, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sau casele de asigurari de sanatate, dupa caz, prin organele de executare proprii, vor proceda la aplicarea procedurii de executare silita pentru incasarea obligatiilor fiscale principale si accesorii reprezentand contributii, potrivit prevederilor legale in materie de colectare a creantelor fiscale.
   (7) Nerespectarea obligatiilor de plata duce la diminuarea pachetului de servicii de baza, astfel cum este prevazut la art. 13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Diminuarea pachetului de servicii de baza are loc dupa 3 luni de la ultima plata integrala a contributiei lunare.
   Art. 22. - (1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 96 si 97 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si constatarea, controlul, colectarea si solutionarea contestatiilor pentru contributiile datorate de persoanele juridice si persoanele fizice care au calitatea de angajator se realizeaza de Ministerul Finantelor Publice si unitatile sale subordonate, care au si calitatea de creditor bugetar.
   (2) Controlul, colectarea si solutionarea contestatiilor in cazul persoanelor fizice asigurate pe baza declaratiei de asigurare al carei model se regaseste in anexa nr. 5 se efectueaza de catre casele de asigurari de sanatate prin structurile de control proprii.
   (3) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 96 si 97 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se fac, in cazul persoanelor fizice asigurate pe baza de declaratie, de catre casele de asigurari de sanatate prin structurile de control proprii.
   (4) Personalul imputernicit prin ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa exercite controlul asupra contributiilor datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de persoanele fizice asigurate pe baza de declaratie indeplineste, conform legii, o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, primind o legitimatie corespunzatoare in acest sens.
   (5) Modelul legitimatiei de control pentru personalul prevazut la alin. (4) se aproba prin ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
   (6) Orice fapta savarsita impotriva organului de control se sanctioneaza potrivit legii penale.
   (7) Legitimatiile se elibereaza de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, prin Serviciul evidenta, control si urmarire creante, pentru personalul imputernicit sa controleze incasarea contributiilor la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate de la persoanele fizice asigurate in conditiile legii.
   (8) In aplicarea prevederilor art. 96-100 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se vor utiliza formularele-model aprobate prin ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
   Art. 23. - Anexele nr. 1-5 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.

                                                                                                       ANEXA Nr. 1
                                                                                           la normele metodologice


                                 DECLARATIE*)
          PRIVIND OBLIGATIILE DE CONSTITUIRE SI PLATA LA FONDUL NATIONAL
         UNIC DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE DATORATE DE ALTE PERSOANE
              DECAT CELE CARE DESFASOARA ACTIVITATE IN BAZA UNUI
                      CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA

   
                                                                    PERIOADA/AN
                            _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
                           |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   Nume
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   Prenume
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   B.I./C.I. Seria      Nr.
    _ _ _ _              _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|            |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   Eliberat de          La data
    _ _ _ _              _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|            |_|_|_|_|_|_|
                         Z Z L L A A
   CNP
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   Localitate
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   Str.
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   Nr.        Bl.        Sc.    Ap.
    _ _ _ _    _ _ _ _    _ _    _ _ _
   |_|_|_|_|  |_|_|_|_|  |_|_|  |_|_|_|
   Sector     Telefon
    _ _        _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|      |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   Conturi bancare
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   Banci
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   1. Contributia la F.N.U.A.S.S. potrivit O.U.G. nr. 150/2002
   A. Contributia persoanelor ale          B. Contributia persoanelor ale caror
   caror venituri sunt impuse pe baza      venituri sunt impuse pe baza de
   venitului efectiv realizat              norme anuale de venit
   Data platii impozitului                 Data platii impozitului
    _ _ _ _                                 _ _ _ _
   |_|_|_|_|                               |_|_|_|_|
    Z Z L L                                 Z Z L L
   a. Venit net impozabil                  a. Norma de venit aprobata
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|                 |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   b. Contributie datorata                 b. Contributie datorata
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|                 |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   c. Sume restante                        c. Sume restante
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|                 |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   d. Dobanzi                              d. Dobanzi
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|                 |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   e. Penalitati de intarziere             e. Penalitati de intarziere
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|                 |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   f. Total contributii de achitat         f. Total contributii de achitat
      (b + c + d + e)                         (b + c + d + e)
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|                 |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   C. Contributia persoanelor care         D. Contributia persoanelor care
   realizeaza venituri din drepturi        realizeaza venituri din agricultura
   de proprietate intelectuala             si silvicultura
   Data platii impozitului                 Data platii impozitului pe venitul
                                           agricol
    _ _ _ _                                 _ _ _ _
   |_|_|_|_|                               |_|_|_|_|
    Z Z L L                                 Z Z L L
   a. Venit brut                           a. Venit agricol impozabil
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|                 |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
                                           b. Contributie datorata (nu mai mica
                                           decat 6,5% aplicata ajutorului social
   b. Contributie datorata                 acordat in baza Legii nr. 416/2001
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|                 |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   c. Sume restante                        c. Sume restante
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|                 |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   d. Dobanzi                              d. Dobanzi
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|                 |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   e. Penalitati de intarziere             e. Penalitati de intarziere
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|                 |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   f. Total contributii de achitat         f. Total contributii de achitat
      (b + c + d + e)                         (b + c + d + e)
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|                 |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   E. Contributia persoanelor fizice straine a caror asigurare de sanatate este
facultativa (art. 7 alin. (2) din O.U.G. nr. 150/2002)

   a. Venit baza de calcul
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   b. Contributie datorata
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   2. Documente de plata
              _ _ _ _                      _ _ _ _                      _ _ _ _
   O.P. nr.  |_|_|_|_|          O.P. nr.  |_|_|_|_|          O.P. nr.  |_|_|_|_|
   Data O.P. |_|_|_|_|          Data O.P. |_|_|_|_|          Data O.P. |_|_|_|_|
              Z Z L L                      Z Z L L                      Z Z L L

   Sub sanctiunea faptei de fals in acte publice, declar ca am verificat datele
din prezenta declaratie si in conformitate cu informatiile furnizate, o declar
corecta si completa.
   Prezentul titlu de creanta devine titlu executoriu, la data la care creanta
este scadenta conform legii.
   Nume
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   Prenume
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   Functia
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   Data
    _ _ _ _
   |_|_|_|_|
    Z Z L L
     Semnatura si stampila
      ___________________
      |                 |
      |                 |
      |_________________|
    ___________
   *) Se transmit periodic la casele de asigurari de sanatate in termen de 25 de zile de la expirarea perioadei pentru care se datoreaza contributiile de asigurari sociale de sanatate.


 
                                                                                                     ANEXA Nr. 2
                                                                                         la normele metodologice


                              DECLARATIE*)
             PRIVIND OBLIGATIILE DE CONSTITUIRE SI PLATA
       LA FONDUL NATIONAL UNIC DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE
   
   A. Contributia persoanelor care        B. Contributia persoanelor care
   realizeaza venituri din cedarea        realizeaza venituri din dividende
   folosintei bunurilor
   Data platii impozitului                Data platii impozitului
    _ _ _ _                                _ _ _ _
   |_|_|_|_|                              |_|_|_|_|
    Z Z L L                                Z Z L L
   a. Venit brut                           a. Venit brut
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|                 |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   b. Contributie datorata                 b. Contributie datorata
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|                 |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   c. Sume restante                        c. Sume restante
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|                 |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   d. Dobanzi                              d. Dobanzi
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|                 |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   e. Penalitati de intarziere             e. Penalitati de intarziere
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|                 |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   f. Total contributii de achitat         f. Total contributii de achitat
      (b + c + d + e)                         (b + c + d + e)
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|                 |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   C. Contributia persoanelor care realizeaza venituri din dobanzi

   a. Venit brut
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   b. Contributie datorata
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   c. Sume restante
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   d. Dobanzi
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   e. Penalitati de intarziere
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   f. Total contributii de achitat
      (b + c + d + e)
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   D. Contributia persoanelor care realizeaza alte venituri, conform art. 51
alin. (2) lit. e).
   a. Venit brut
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   b. Contributie datorata
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   c. Sume restante
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   d. Dobanzi
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   e. Penalitati de intarziere
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   f. Total contributii de achitat
      (b + c + d + e)
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   2. Documente de plata
              _ _ _ _                      _ _ _ _                      _ _ _ _
   O.P. nr.  |_|_|_|_|          O.P. nr.  |_|_|_|_|          O.P. nr.  |_|_|_|_|
   Data O.P. |_|_|_|_|          Data O.P. |_|_|_|_|          Data O.P. |_|_|_|_|
              Z Z L L                      Z Z L L                      Z Z L L

   Sub sanctiunea faptei de fals in acte publice, declar ca am verificat datele
din prezenta declaratie si in conformitate cu informatiile furnizate, o declar
corecta si completa.
   Prezentul titlu de creanta devine titlu executoriu, la data la care creanta
este scadenta conform legii.
   Nume
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   Prenume
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   CNP
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
   Data
    _ _ _ _
   |_|_|_|_|
    Z Z L L
      Semnatura si stampila
       ___________________
       |                 |
       |                 |
       |_________________|

    ___________
   *) Se transmit periodic la casele de asigurari de sanatate in termen de 25 de zile de la expirarea perioadei pentru care se datoreaza contributiile de asigurari sociale de sanatate.


                                                          

                                                                                                       ANEXA Nr. 3a)
                                                                                             la normele metodologice


                         DENUMIRE ANGAJATOR
               Cod fiscal (CUI)/CNP angajator (Persoana fizica)
                Nr. inregistrare in Registrul Comertului


                                LISTA*)
     Nominala cuprinzand persoanele asigurate pentru care se plateste
               contributia de asigurari sociale de sanatate

                    Luna .......... anul .............


   
_________________________________________________________________________________________
|     |    |       |            |  Suma datorata  |Suma totala virata|         |        |
| CNP |Nume|Prenume|Categoria de|_________________|__________________|  Data   |  Data  |
|     |    |       |asigurat**) |  Total  | Luna  |  Total  |  Luna  |angajarii|plecarii|
|     |    |       |            |Din care:|curenta|Din care:|curenta |         |        |
|_____|____|_______|____________|_________|_______|_________|________|_________|________|
|_____|____|_______|____________|_________|_______|_________|________|_________|________|
|_____|____|_______|____________|_________|_______|_________|________|_________|________|
|_____|____|_______|____________|_________|_______|_________|________|_________|________|
|Total|    |       |            |         |       |         |        |         |        |
|_____|____|_______|____________|_________|_______|_________|________|_________|________|
                                                                      Reprezentant legal,
   *) Se depune lunar la casele de asigurari de sanatate, in termen de 25 de zile de la expirarea perioadei pentru care se datoreaza contributiile.
   **) Se va mentiona categoria de asigurat (S - salariat, CIC - concediu ingrijire copil).



                                                                                                       ANEXA Nr. 3b)
                                                                                              la normele metodologice


    DENUMIRE ANGAJATOR
    Cod fiscal (CUI)/CNP angajator (Persoana fizica)
    Nr. inregistrare in Registrul Comertului


                                   LISTA*)
   Nominala cuprinzand persoanele aflate in intretinerea asiguratilor
  pentru care se plateste contributia de asigurari sociale de sanatate
                     Luna .......... anul ...........
   
________________________________________________________________________________
|                        |                Persoane co-asigurate                |
|      CNP angajat       |_____________________________________________________|
|                        |     CNP     |    Nume    |    Prenume    |  Tip**)  |
|________________________|_____________|____________|_______________|__________|
|________________________|_____________|____________|_______________|__________|
|________________________|_____________|____________|_______________|__________|
|________________________|_____________|____________|_______________|__________|
|________________________|_____________|____________|_______________|__________|
                                                             Reprezentant legal,
    ___________
   *) Se depune lunar la casele de asigurari de sanatate, in termen de 25 de zile de la expirarea perioadei pentru care se datoreaza contributiile.
   **) Se va mentiona tipul de co-asigurat (sot/sotie - S, parinti - P).


                                                                                                       ANEXA Nr. 3c)
                                                                                             la normele metodologice


    DENUMIRE ANGAJATOR
    Cod fiscal (CUI)/CNP angajator (Persoana fizica)
    Nr. inregistrare in Registrul Comertului


                                 CENTRALIZATOR*)
            Referitor la obligatiile de plata ale angajatorului la FNUASS
                           Luna ............ anul ...........
   
_____________________________________________________________________________________________________
|            |    Data    |                                    |                                    |
|  Casa de   | lichidarii |                                    |                                    |
|asigurari de|drepturilor |       Contributie angajator        |       Contributie asigurati        |
|sanatate**) | salariale  |                                    |                                    |
|            |(zz.ll.aaaa)|                                    |                                    |
|____________|____________|____________________________________|____________________________________|
|            |            |  Suma datorata  |Suma totala virata|  Suma datorata  |Suma totala virata|
|____________|____________|_________________|__________________|_________________|__________________|
|            |            |  Total  | Luna  |  Total  |  Luna  |  Total  | Luna  |  Total  |  Luna  |
|            |            |Din care:|curenta|Din care:|curenta |Din care:|curenta|Din care:|curenta |
|____________|____________|_________|_______|_________|________|_________|_______|_________|________|
|____________|____________|_________|_______|_________|________|_________|_______|_________|________|
|____________|____________|_________|_______|_________|________|_________|_______|_________|________|
|____________|____________|_________|_______|_________|________|_________|_______|_________|________|
|   TOTAL    |     -      |         |       |         |        |         |       |         |        |
|____________|____________|_________|_______|_________|________|_________|_______|_________|________|
                                                                                 Reprezentant legal,
   *) Se depune lunar la casele de asigurari de sanatate, in termen de 25 de zile de la expirarea perioadei pentru care se datoreaza contributiile
   **) Se vor inscrie casa de asigurari de sanatate de pe raza teritoriala in care se afla sediul social al societatii, casele de asigurari de sanatate din raza teritoriala a punctelor de lucru, sucursalelor sau filialelor societatii sau casele de asigurari pentru care salariatii au optat, dupa caz
   
   Structura .dbf pentru anexa nr. 3a)
____________________________________________________________________________________________________
|                             |Denumire|Tip camp| Lungime  |              Explicatii               |
|                             |  camp  |        |          |                                       |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Anul                         |   AN   |   N    |     4    |Anul pentru care se intocmeste lista   |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Luna                         |   LN   |   N    |     2    |Luna pentru care se intocmeste lista   |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Cod unic de inregistrare     |   CF   |   N    |    10    |Partea numerica a codului unic de      |
|(CUI)/CF pentru angajatori   |        |        |          |inregistrare/codului fiscal atribuit   |
|persoane juridice            |        |        |          |angajatorilor persoane juridice        |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|CNP pentru angajatori        |  CNPA  |   N    |    13    |Codul numeric personal al angajatorului|
|persoane fizice              |        |        |          |persoana fizica                        |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Cod judet din numarul de     |   RJ   |   C    |     3    |Primele 3 caractere din numarul de     |
|inregistrare in registrul    |        |        |          |inregistrare in registrul comertului al|
|comertului                   |        |        |          |angajatorului                          |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Numarul de inregistrare in   |   RN   |   N    |     5    |Caracterele 4-8 din numarul de         |
|registrul comertului         |        |        |          |inregistrare in registrul comertului al|
|                             |        |        |          |angajatorului                          |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Anul din numarul de          |   RA   |   N    |     4    |Ultimele 4 caractere din numarul de    |
|inregistrare in registrul    |        |        |          |inregistrare in registrul comertului al|
|comertului                   |        |        |          |angajatorului                          |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|CNP asigurat                 |  CNP   |   N    |    13    |Codul numeric personal al asiguratului |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Nume asigurat                |  NUME  |   C    |    30    |Numele asiguratului                    |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Prenume asigurat             |PRENUME |   C    |    30    |Prenumele asiguratului                 |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Categorie asigurat           |  CAT   |   C    |     3    |Categorie asigurat: salariat - S,      |
|                             |        |        |          |concediu ingrijire copil - CIC         |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Data angajarii               |  ANG   |   D    |zz.ll.aaaa|                                       |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Data plecarii                |   PL   |   D    |zz.ll.aaaa|                                       |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Suma totala datorata         |  SDT   |   N    |    12    |                                       |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Suma datorata pentru luna    |  SDL   |   N    |    12    |                                       |
|curenta                      |        |        |          |                                       |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Suma totala virata           |  SVT   |   N    |    12    |                                       |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Suma virata pentru luna      |  SVL   |   N    |    12    |                                       |
|curenta                      |        |        |          |                                       |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Nume reprezentant legal      |  NREP  |   C    |    30    |Numele reprezentantului legal care     |
|                             |        |        |          |semneaza Lista                         |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Prenume reprezentant legal   |  PREP  |   C    |    30    |Prenumele reprezentantului legal care  |
|                             |        |        |          |semneaza Lista                         |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|

   Structura .dbf pentru anexa nr. 3b)
____________________________________________________________________________________________________
|                             |Denumire|Tip camp| Lungime  |              Explicatii               |
|                             |  camp  |        |          |                                       |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Anul                         |   AN   |   N    |     4    |Anul pentru care se intocmeste lista   |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Luna                         |   LN   |   N    |     2    |Luna pentru care se intocmeste lista   |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Cod unic de inregistrare     |   CF   |   N    |    10    |Partea numerica a codului unic de      |
|(CUI)/CF pentru angajatori   |        |        |          |inregistrare/codului fiscal atribuit   |
|persoane juridice            |        |        |          |angajatorilor persoane juridice        |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|CNP pentru angajatori        |  CNPA  |   N    |    13    |Codul numeric personal al angajatorului|
|persoane fizice              |        |        |          |persoana fizica                        |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Cod judet din numarul de     |   RJ   |   C    |     3    |Primele 3 caractere din numarul de     |
|inregistrare in registrul    |        |        |          |inregistrare in registrul comertului al|
|comertului                   |        |        |          |angajatorului                          |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Numarul de inregistrare in   |   RN   |   N    |     5    |Caracterele 4-8 din numarul de         |
|registrul comertului         |        |        |          |inregistrare in registrul comertului al|
|                             |        |        |          |angajatorului                          |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Anul din numarul de          |   RA   |   N    |     4    |Ultimele 4 caractere din numarul de    |
|inregistrare in registrul    |        |        |          |inregistrare in registrul comertului al|
|comertului                   |        |        |          |angajatorului                          |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|CNP asigurat                 |  CNP   |   N    |    13    |Codul numeric personal al asiguratului |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|CNP co-asigurat              |  CNPC  |   N    |    13    |Codul numeric personal al              |
|                             |        |        |          |co-asiguratului                        |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Nume co-asigurat             | NUMEC  |   C    |    30    |Numele co-asiguratului                 |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Prenume co-asigurat          |PRENUMEC|   C    |    30    |Prenumele co-asiguratului              |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Tip co-asigurat              |  TIPC  |   C    |     3    |Tip co-asigurat: sot-sotie - S;        |
|                             |        |        |          |parinte - P                            |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Nume reprezentant legal      |  NREP  |   C    |    30    |Numele reprezentantului legal care     |
|                             |        |        |          |semneaza Lista                         |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Prenume reprezentant legal   |  PREP  |   C    |    30    |Prenumele reprezentantului legal care  |
|                             |        |        |          |semneaza Lista                         |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|

   Structura .dbf pentru anexa nr. 3c)
____________________________________________________________________________________________________
|                             |Denumire|Tip camp| Lungime  |              Explicatii               |
|                             |  camp  |        |          |                                       |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Anul                         |   AN   |   N    |     4    |Anul pentru care se intocmeste lista   |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Luna                         |   LN   |   N    |     2    |Luna pentru care se intocmeste lista   |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Cod unic de inregistrare     |   CF   |   N    |    10    |Partea numerica a codului unic de      |
|(CUI)/CF pentru angajatori   |        |        |          |inregistrare/codului fiscal atribuit   |
|persoane juridice            |        |        |          |angajatorilor persoane juridice        |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|CNP pentru angajatori        |  CNPA  |   N    |    13    |Codul numeric personal al angajatorului|
|persoane fizice              |        |        |          |persoana fizica                        |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Cod judet din numarul de     |   RJ   |   C    |     3    |Primele 3 caractere din numarul de     |
|inregistrare in registrul    |        |        |          |inregistrare in registrul comertului al|
|comertului                   |        |        |          |angajatorului                          |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Numarul de inregistrare in   |   RN   |   N    |     5    |Caracterele 4-8 din numarul de         |
|registrul comertului         |        |        |          |inregistrare in registrul comertului al|
|                             |        |        |          |angajatorului                          |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Anul din numarul de          |   RA   |   N    |     4    |Ultimele 4 caractere din numarul de    |
|inregistrare in registrul    |        |        |          |inregistrare in registrul comertului al|
|comertului                   |        |        |          |angajatorului                          |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Data lichidarii drepturilor  | DLICH  |   D    |zz.ll.aaaa|                                       |
|salariale                    |        |        |          |                                       |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Suma totala datorata de      |  SDTA  |   N    |    12    |                                       |
|angajator                    |        |        |          |                                       |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Suma datorata de angajator   |  SDLA  |   N    |    12    |                                       |
|pentru luna curenta          |        |        |          |                                       |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Suma totala virata de        |  SVTA  |   N    |    12    |                                       |
|angajator                    |        |        |          |                                       |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Suma virata de angajator     |  SVLA  |   N    |    12    |                                       |
|pentru luna curenta          |        |        |          |                                       |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Nume reprezentant legal      |  NREP  |   C    |    30    |Numele reprezentantului legal care     |
|                             |        |        |          |semneaza Lista                         |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|
|Prenume reprezentant legal   |  PREP  |   C    |    30    |Prenumele reprezentantului legal care  |
|                             |        |        |          |semneaza Lista                         |
|_____________________________|________|________|__________|_______________________________________|

                                                                                             ANEXA Nr. 4
                                                                                   la normele metodologice


    DENUMIREA ANGAJATORULUI .........................................
    Codul fiscal ....................................................


                                      LISTA*)
            nominala cuprinzand personalul care intra in activitate
   
_______________________________________________________________________________________________
Nr.      Numele     Codul numeric    Categoria     Data intrarii         Locul de munca
crt.  si prenumele    personal     de asigurat**)  in activitate  anterior ....................
                                                                         (codul fiscal)
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________

                                      LISTA*)
             nominala cuprinzand personalul care iese din activitate
   
_______________________________________________________________________________________________
Nr.      Numele     Codul numeric    Categoria     Data iesirii          Locul de munca
crt.  si prenumele    personal     de asigurat**)  din activitate  anterior ...................
                                                                         (codul fiscal)
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
   *) Se depune lunar la casele de asigurari de sanatate, in termen de 25 de zile de la expirarea perioadei pentru care se datoreaza contributiile.
   **) Se va mentiona categoria de asigurat (salariat - S; concediu ingrijire copil - CIC).


                                                                                                    ANEXA Nr. 5
                                                                                        la normele metodologice


    CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE
    CASA DE ASIGURARI DE SANATATE ...............................



                                        DECLARATIE
                   DE ASIGURARE DE SANATATE LA CASA DE ASIGURARI
                                       DE SANATATE
                       .......................................
   
SUBSEMNATUL:
Nume*): ........................................................................
Prenume (cu initiala): .........................................................
Cetatenia: .....................................................................
Data nasterii: .................................................................
Locul nasterii: ................................................................
Domiciliul: ....................................................................
            ....................................................................
            ....................................................................
Cod numeric personal: ..........................................................
BI/CI seria ......... nr. .........., eliberat de .............................,
la data de ..................................... .
Calitatea**):  []  Liber profesionist
               []  Asociat unic
               []  Alte persoane obligate sa se asigure
   Solicit inscrierea mea ca asigurat la Casa de Asigurari de Sanatate
.............................................................................. .
    Declar pe proprie raspundere ca nu mai sunt inscris la o alta casa de asigurari de sanatate si ca persoanele nominalizate mai jos, ce fac parte din familia mea, se incadreaza in prevederile art. 6 din O.U.G. nr. 150/2002 si ca ma angajez sa anunt de indata orice modificare a situatiei lor in urma careia nu ar mai beneficia de prevederile textului de lege sus aratat.
    ___________
   *) Spatiile se completeaza cu pauze intre cuvinte.
   **) Se marcheaza in dreptul calitatii corespunzatoare.


   I. Copiii si tinerii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca (art. 6 lit. a din O.U.G. nr. 150/2002):
   
________________________________________________________________________________
|Nr. |             | Nume si |Data si locul |            Observatii            |
|crt.|     CNP     | prenume |   nasterii   | (daca este elev, student, ucenic |
|    |             |         |              |si nu realizeaza venituri proprii)|
|____|_____________|_________|______________|__________________________________|
|____|_____________|_________|______________|__________________________________|
|____|_____________|_________|______________|__________________________________|
|____|_____________|_________|______________|__________________________________|
   II. Persoane cu handicap care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse si se afla in ingrijirea familiei (art. 6 lit. d din O.U.G. nr. 150/2002):
   
________________________________________________________________________________
|    |             |         |              |            Observatii            |
|Nr. |             | Nume si |Data si locul | (daca este persoana cu handicap  |
|crt.|     CNP     | prenume |   nasterii   | care nu realizeaza venituri din  |
|    |             |         |              |munca, pensie sau alte surse si se|
|    |             |         |              |   afla in ingrijirea familiei)   |
|____|_____________|_________|______________|__________________________________|
|____|_____________|_________|______________|__________________________________|
|____|_____________|_________|______________|__________________________________|
|____|_____________|_________|______________|__________________________________|
   III. Sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate (art. 6 lit. b din O.U.G. nr. 150/2002):
   
________________________________________________________________________________
|Nr. |     CNP     | Nume si |Data si locul |            Observatii            |
|crt.|             | prenume |   nasterii   |      (sot, sotie, parinte)       |
|____|_____________|_________|______________|__________________________________|
|____|_____________|_________|______________|__________________________________|
|____|_____________|_________|______________|__________________________________|
|____|_____________|_________|______________|__________________________________|
   Se completeaza in trei exemplare, din care unul pentru asigurat, unul pentru
medicul de familie si unul pentru Casa de Asigurari de Sanatate
.............................................................................. .
               Asigurat                                       Data
                       _________________________